Αυτό που έμαθα εγώ ως ποδόσφαιρο μεγαλώνοντας στη δεκαετία του '70 ως παιδί, ήταν σεβασμός στον αντίπαλο. Και πως αυτός που παίζει απέναντί μας είναι μόνο αντίπαλος σε ένα παιχνίδι. Ούτε πριν από την έναρξη, ούτε μετά τη λήξη. Για εμένα λοιπόν η εικόνα του Αραβίδη να πηγαίνει πάνω από τον τραυματία Μανιάτη (όπως και ο Λαμπρόπουλος) και να του κρατά το κεφάλι, σφίγγοντας του το χέρι, ήταν αυτό που θα μου μείνει απ' ό,τι είδα μέσα στο γήπεδο. Αυτό και οι 65.000 άνθρωποι στην εξέδρα. Ενα πάρτι πριν η ηλιθιότητα εκατό ατόμων το χαλάσει.

Ο Αραβίδης όμως είναι ένας που βγαίνει αλώβητος απ' αυτά που έγιναν. Πήγε πάνω από ένα παιδί που ήταν μαζί του και στον Πανιώνιο (και που υποθέτω τους συνδέει μία φιλία) και τον ρωτούσε πώς είναι, μιλώντας του όση ώρα σφάδαζε από τον πόνο! Εκείνη τη στιγμή, στα μάτια του ήταν ο Γιάννης Μανιάτης που είχε χτυπήσει και πονούσε, όχι ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Δεν ξέρω πόσοι αντιλαμβάνεστε τη διαφορά, γιατί σε αυτόν τον βούρκο του ελληνικού ποδοσφαίρου κινδυνεύουμε όταν βλέπουμε κάποια διαμάντια μέσα του, να μην τα εκτιμούμε!

Αυτή η εικόνα που είδαμε όλοι και που έφτασε μέσω της τηλεόρασης παντού, είναι και μία ελπίδα για την επόμενη μέρα. Για μία Ελλάδα που κάποια στιγμή θα ξαναβρεί τη χαμένη ανθρωπιά της. Μία Ελλάδα που όλα αυτά που έχουν συμβεί εδώ και δύο δεκαετίες την έκαναν να χάσει τα αντανακλαστικά της και να πάψει να αντιλαμβάνεται τι είναι σημαντικό και τι όχι. Μια κοινωνία ποτισμένη στον θυμό και εθισμένη στην οργή που αντιλαμβάνεται τον νόμο ως ενόχληση και την παραβατικότητα ως τρόπο ζωής, δεν ξέρω πόσο μέλλον έχει!

Έτσι αυτή η κίνηση του Αραβίδη τον έκανε να φαίνεται γίγαντας στα μάτια μου. Ενα παιδί που διαρκώς μαθαίνει από τα λάθη του (θυμάστε μήπως πόσο άσχημα είχε αντιδράσει στην αποβολή του στο Αίγιο;) και που ωριμάζει μέσα στη σεζόν εξελισσόμενος και ποδοσφαιρικά και κυρίως ως άτομο. Η συμπεριφορά του, για ένα παιχνίδι που τα νεύρα είναι τεντωμένα, ήταν πραγματικά επιπέδου αντάξιου της φανέλας που φορά και της κληρονομιάς που κουβαλά! Εμαθα πως έχει πρόβλημα στο χέρι και εύχομαι ολόψυχα να το ξεπεράσει σύντομα γιατί αγωνιστικά είναι κάθε ματς και καλύτερος. Η πορεία του είναι τέτοια που θα κληθεί και στην Εθνική ομάδα, αν συνεχίσει να λειτουργεί τόσο σωστά και να θυσιάζεται για την ομάδα. Αυτό είναι και το μεγάλο ατού του, εκτός φυσικά από το σκοράρισμα, και τη νοοτροπία του αυτή την πιστώνεται και ο προπονητής του.

Ο Τραϊανός Δέλλας απέδειξε πόσο σταθερή αξία είναι με τις δηλώσεις του στο τέλος, στηλιτεύοντας τους κάφρους και αποδίδοντας στους παίκτες του τα εύσημα για την προσπάθεια. Ενα κοντράστ απέναντι στη θλιβερή καρικατούρα που λέγεται Περέιρα από την άλλη πλευρά. Ειλικρινά, πιστεύει κανείς πως ο Βαλβέρδε και ο Μίτσελ θα πανηγύριζαν ποτέ όπως ο Περέιρα; Θα έκαναν ποτέ ως κακέκτυπα του Μουρίνιο, τον οποίο φανερά θέλει να μιμηθεί ο Πορτογάλος τεχνικός, όμως άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας; Κάποιος στον Ολυμπιακό ας του τραβήξει σύντομα το αυτί!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!